Ystävänpäivä

Päivitetty 7.2.2010

The History of Valentine’s Day

www.ego4u.com

Marvelicious Valentine’s Day

Amore on the Net

Valentine’s Day Quiz

holidays.kaboose.com

Ystävänpäivä

Helmikuun 14. päivä on vakiintunut Ystävänpäiväksi Suomessa ja muualla maailmassa. Meillä Ystävänpäivää alettiin viettää 1980-luvun puolivälin jälkeen. Vuodesta 1987 Ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa virallisena juhlapäivänä.

Mistä ystävänpäivä sai alkunsa?

Jo roomalaiset aikanaan nimesivät helmikuun 14. päivän äitiyden ja avioliiton suojelijan Junon päiväksi. Suomeen ystävänpäivä rantautui Amerikasta. Juhlan juuret ovat kuitenkin eurooppalaisessa kansanperinteessä ja katolisessa pyhimystarustossa.

St. Valentine’s Day

Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentine’s Day tai pelkkä Valentine. Nimen taustalla on pyhä Valentinus, marttyyri, jonka muistopäivää on vuodesta 350 alkaen vietetty 14. helmikuuta. Valentineen liittyy monia legendoja, useat niistä viittaavat 200-luvulla eläneeseen Ternin piispaan. Legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita. Näin hän toimi sotapäälliköiden kieltojen vastaisesti ja hänet vangittiin. Kiitolliset sotamiesten vaimot lähettivät hänelle vankeuteen lahjoja ja kukkia. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan. Hän kuoli kristittynä marttyyrina.

Englannissa vuosisataiset perinteet

Englannissa ystävänpäivällä on pitkät perinteet. Juhlan viettoon liittyy uskomuksia ja tapoja. Vuosisatojen ajan ovat englantilaisneidot uskoneet Valentinen päivän ennustuksiin; uskomuksen mukaan aamulla ensimmäiseksi vastaan tuleva mies on Valentine. Englannissa Valentinen päivä julistettiin viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537.

Uuteen maailmaan 1800-luvulla

1800-luvun puolivälin tienoilla ystävänpäivän vietto levisi Yhdysvaltoihin. Siellä koululaiset ja nuoret viettävät ystävänpäivää jakamalla omatekoisia kortteja ja värssyjä. Aikuisilla ystävänpäivä on suosittu kihla- tai vihkipäivä.

Vanhalle mantereelle 1900-luvulla

Manner-Euroopassa ystävänpäivä vakiintui vasta 1900-luvulla. Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa ja Sveitsissä on tapana ilahduttaa ystäviä kukkalähetyksillä.

Nuoret toivat Ystävänpäivän Suomeen

Suomeen ystävänpäivän toivat Amerikan vaihto-oppilaat ja sarjakuvat. Aluksi se oli lasten ja nuorten juhlapäivä. Sittemmin sydänyhdistykset, Punainen Risti ja postilaitos sovittelivat juhlaperinnettä aikuistenkin keskuuteen ja se sai myönteisen vastaanoton. Ystävänpäivän aikoihin kaupoissa on tarjolla teemakortteja ja pieniä lahjaesineitä. Itse tehdyt kortit tai lahjat lämmittävät mieltä tietysti kaikkein eniten.

Lähde: http://www.serlaklubi.com/kulttuuri/kevat/index.html

Helmikuun 14. päivä vietetään ystävänpäivää. Suomessa ystävänpäivän viettäminen on melko uutta – sitä on alettu viettämään vasta 1980-luvun puolivälin jälkeen. Vuodesta 1987 lähtien ystävänpäivä on ollut suomalaisessa kalenterissa virallinen juhlapäivä.

Ystävänpäivän englanninkielinen nimi on St. Valentines Day. Nimen taustalla on pyhä Valentinus. Legendan mukaan Valentinus vihki roomalaisia sotilaita avioliittoon toimien näin sotapäälliköiden kieltojen vastaisesti. Tästä syystä hänet vangittiin. Sotamiesten vaimot lähettivät hänelle kaltereiden taakse lahjoja ja kukkia kiitokseksi vihkimisestä. Keisari Marcus Aurelius tuomitsi Valentinuksen kuolemaan ja hän kuoli kristittynä marttyyrina.

Suomalaisen ystävänpäivän viettäminen eroaa amerikkalaisesta Valentinuksen päivästä, sillä Suomessa juhlaa vietetään lähinnä ystäviä muistamalla eikä vain rakastavaisten juhlapäivänä.

Ystävänpäivän symboli on punainen sydän, joka kertoo rakkaudesta, ystävyydestä ja ihailusta. Ystävänpäivälle ei ole olemassa perinteistä leivonnaista mutta joka tapauksessa ystävänpäivänä tarjoillaan erilaisia leivoksia, jotka ovat muodoltaan sydämenmuotoisia tai muuten koristeltu ystävänpäivään sopiviksi.

Lähde: http://www.ruokatieto.fi/Suomeksi/Ruokakulttuuri/Sesonkien_ja_juhlien_maut/Ystavanpaiva


Advertisements

Kiitos kommentistasi! Sähköpostiosoite ei tule julkisesti näkyville eikä sitä jaeta ulkopuolisille.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: