Kuuntelu

Kuullunymmärtämisessä on usein sekä monivalintatehtäviä että avoimia kysymyksiä, mutta kuunteluihin saattaa sisältyä myös tiivistelmä tai täydentämistehtävä, missä pohjatekstissä olevat aukot tulee täydentää kuullun perusteella.

Selaa ihan ensin tehtävävihko läpi ja katso, minkätyylisiä tehtäviä kuuntelu sisältää, jotta sinulla on hieman aikaa henkisesti varautua esim. tiivistelmään.

Monivalintatehtävissä kannattaa lukaista kysymykset läpi ennen kuuntelua (tai siis kuuntelun alun aikana), jotta saat jonkinlaisen ennakkokäsityksen tulevasta. Vastausvaihtoehdot kannattaa lukea vasta varsinaisen kuuntelun alettua mielellään vasta kunkin osion kuuntelun jälkeen. Ole tarkkana vastausvaihtoehtojen sanamuotojen kanssa – jokin pieni merkitysero voi olla ainut erottava tekijä vastausten välillä. Jos vastaus ei ole aivan selvä, ota käyttöön “poissulkeminen”, eli ruksaat pois ne vaihtoehdot, jotka eivät pidä paikkaansa, ja jäljelle jäänyt vastausvaihtoehto on se lähiten oikea vastaus.

Avokysymyksiin ja tiivistelmään pätevät samat ohjeet kuin kirjallisessa osiossa (katso siis sivut Tekstinymmärrys ja Tiivistelmä). Muista aina kirjoittaa avot ja tiivistelmä oikealla kielellä!

Tässä on ohjeita kuunteluun Abitreenit-sivustolta:

Yleiset ohjeet

Keskity kuuntelemiseen ja kysymyksen ymmärtämiseen. Vältä tekstivihon ja kysymysten katselemista kuuntelun aikanaÄlä välitä, vaikka kuulemasi tuntuisi vaikeammalta kuin mihin olet tottunut. Todennäköisesti muutkin ajattelevat samoin.Vaikeaan kohtaan ei kannata pysähtyä, koska kokonaisuuden ymmärtäminen on tärkeämpää.

Unohda ympäristösi. Keskity omaan suoritukseesi.

Onnea matkaan!

Kuuntelu
yhden kerran
kaksi kertaa

Lue tehtävävihkossa olevat mahdolliset ohjeet huolellisesti. Kuuntele myös nauhalta tulevat ohjeet !

Jos teksti kuunnellaan kahteen kertaan, silmäile ennen ensimmäistä kuuntelua tehtäviä sen verran, että tiedät, mitä aiheita kuultava teksti tulee käsittelemään.

Lue tehtävät tarkkaan – heti aluksi, jos teksti kuullaan vain kerran, muuten ennen toista kuuntelua.

Monivalinta
– sisältökysymykset
– reagointi

Lue optisen lomakkeen vastausohjeet huolellisesti sen oikeasta yläkulmasta. Toimi niiden mukaisesti.Tarkista vielä, että vastauksissasi on sekä mustaukset että kirjaimet. Älä muuta tarkistusvaiheessa vaihtoehtoja, koska et enää pysty palaamaan kuultuun tekstiin.

Avoimet kysymykset
– suomeksi
englanniksi

Vastaa samalla kielellä, millä kysymyskin on tehty
(Vastaus väärällä kielellä on 0p)

Katso tarkkaan kysymyksen muoto, esim. vaatiiko se vastaukseen useampaa syytä tai asiaa (Mistä syistä ?) tai onko kysymys kaksiosainen (Mitä ja miten ?)

Vastaa vain siihen, mitä kysytään. Älä lisää vastaukseesi turhaa tietoa. Muista, että sinulla on vain kaksi riviä käytössäsi.

Kokeen jälkeen Sinulla on joitakin minuutteja (viime vuosina ollut 8 min.) aikaa tarkistaa ja viimeistellä vastauksesi.

Kirjoita vastauksesi siististi ja selkeästi.


 

Oppimateriaalipaketti It’s so simple sanoo sivulla 50, että kuuntelemista voi harjoitella mm. keskittymällä kuuntelemaan laulujen sanoja, seuraamalla ohjelmia telkkarista ja elokuvia ilman suomenkielistä tekstitystä (tai jos tekstitykset lukee, pitää muistaa myös kuunnella!), katsomalla DVD-elokuvia englanninkielisen tekstin kanssa ja kuuntelemalla englantia radiosta ja netistä. Muista itse olla aktiivinen, harjoittele puhe- ja kuuntelutaitojasi paikkakunnallasi vierailevien tai asuvien ulkomaalaisten kanssa.

Voit lainata koulusta ja kirjastosta materiaalia kotiin harjoiteltavaksi. Esim. äänikirjoja voit kuunnella vaikka siivotessasi ;) Määrä ei kuitenkaan aina korvaa laatua. Jos kuunteluharjoitus tuntuu vaikealta, kuuntele se niin moneen kertaan, että saat selville tärkeimmät kohdat mieluummin kuin että kuuntelet monta harjoitusta ymmärtämättä niistä paljon mitään.

Kun koulussa harjoitellaan kuuntelua, kaksi tärkeintä asiaa ovat keskittyminen ja todellinen halu ymmärtää kuuntelua. Keskity siis vain kuuntelemiseen ja unohda yksityisasiat. Ole tarkkana heti kuuntelun alussa, koska ensimmäiset lauseet usein kertovat aiheen, josta tullaan puhumaan. Kuuntele, mitä todella sanotaan. Opettele havaitsemaan ydinkohdat kiinnittämällä huomiota puhujien painotuksiin. Jatka kuuntelua pelästymättä, kun kuulet täysin vieraan sanan. Sen merkitys saattaa tulla selväksi myöhemmässä yhteydessä tai se ei ole tärkeä kokonaisuuden kannalta.

Edelleen materiaalipaketissa neuvotaan: “Kun kuulet tehtävän kahteen kertaan, yritä luoda kuulemastasi ensimmäisellä kerralla mieleesi kuvia, sillä visualisointi auttaa muistamaan tekstiä, jota et ymmärrä kokonaan. Pyri täydentämään näitä mielikuvia yksityiskohdilla toisella kuuntelukerralla, niin pystyt vastaamaan kysymyksiin kuullusta.” Kiintoisaa on, että luodessaan uusia kuvia muistiin useimmat oikeakätiset katsovat oikealle ylös; vasenkätilillä katseen suunta on yleensä vasemmalle ja ylös. Voit siis kokeilla katsomista oikealle/vasemmalle ja ylöspäin, kun yrität luoda mielikuvia kuulemastasi.

(It’s so simple!, 50.)

Harjoittele kuunteluita netissä esim. sivustolla www.esl-lab.com.Tutustu myös muihin kuunteluharjoituslinkkeihin.

Voit kuunnella englanninkielisiä uutisia mm. Ylen sivuilla ja BBC:n sivuilla www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/multimedia ja www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/newsenglish.

Myös television aamulähetyksissä tulee englanninkieliset uutiset ja EuroNews tulee myöhään iltaisin.

Kuunteluohjeistukset.rtf

LOPPUTSEMPPAUS KUUNTELUUN.rtf

Katso muut Abikurssin osiot täältä.


Advertisements

Kiitos kommentistasi! Sähköpostiosoite ei tule julkisesti näkyville eikä sitä jaeta ulkopuolisille.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: