Kuinka valmistautua kirjoituksiin

Kirjoituksiin valmistautumisesta

Niin, kuinka sitä voisi valmistautua kirjoituksiin tehokkaasti? Jokaisella on varmasti oma oppimistyylinsä ja tapansa opiskella, mutta tälle sivulle olen koonnut joitakin vinkkejä siitä, kuinka voisit valmistautua kirjoituksiin.

10 tärkeää asiaa yo-kirjoituksiin valmistautumisessa

– yleisiä ohjeita

Tässä on muutama vinkki yleisestikin kirjoituksiin valmistautumiseen. Vinkit on koottu mm. opon ja äidinkielen kirjoituksiin valmentavista kirjoista.

10 tärkeää asiaa yo-kokeisiin valmistautuessa.rtf

Sanasto

Sanastoa tarvitset kirjoituksissa aivan varmasti. Voit koota itsellesi omaa sanastoa esim. erilliseen sanastovihkoon tai koneelle vaikka aakkosjärjestyksessä tai teemoittain – mutta aina lausekontekstissa! Kuten olet varmaan huomannutkin, samaa tarkoittavia sanoja ei aina voida käyttää samalla tavalla, samoissa lauseissa.

Kertaile sanastoa omista englanninkirjoistasi ja opettele uutta kirjaston sanastokirjoista. Kirjastossa on hyviä sanastokirjoja, joissa on koottuna eri aihepiirien sanoja yhteen sekä sellaisia kirjoja, missä tekstin vieressä on annettu valmiina sanastoa juuri kyseisistä teksteistä (esim. kirja Words in Context. Nykyenglannin sanasto-opas). Lueskele muutenkin erityyppisiä tekstejä – tekstikirjasi läpikäytyjä sekä uusia tekstejä, nettiuutisia, englanninkielisiä lehtiä (mm. R-kioskilta ja Salesta löytyy paljon lehtiä) jne.

Kurkkaa myös tänne.

Kielioppi

Lainaa myös kielioppikirja tai pari kirjastosta (ellei sinulla ole omaa sellaista) ja kertaile sieltä kielioppirakenteita esim. aihepiireittäin. Kaikkein helpointa voisi olla kerrata omasta 1. kurssin englannin kirjasta ensin eka kielioppiasia sekä siihen liittyvät tehtävät ja sitten sama asia kirjaston kielioppikirjasta, sitten siirtyä seuraavaan kielioppiasiaan omassa kirjassa ja sitten samaan asiaan kielioppikirjassa jne. Ja kun ekan kurssikirjan kielioppiasiat on käyty läpi, siirryt kakkoskirjaan.

Jos sinulla ei vielä ole omaa kielioppia ja haluat sellaiseen satsata, yksi lukiolaisille ja abeille suositeltu kielioppikirja on Laptop Grammar (Riitta Silk, Jaakko Mäki & Felicity Kjisik, Keuruu 2004), jota saa ainakin Suomalaisesta kirjakaupasta hintaan 26.80 e.

Monet valittelevat prepositioiden vaikeutta. Kirjastossa on myös kielioppikirjoja, mistä löytyy paljon hyviä juttuja prepositioihin liittyen sekä kirja 101 prepositiota in English.

Tutustu myös näihin: Kielioppia ja Linkkejä kielioppiharjoituksiin.

Muistiinpanot

Hyvä, jos kirjoittelet opeteltavista asioista omia muistiinpanoja – se on tehokas oppimiskeino. Käytätkö miellekarttoja, joissa on erilaisia muotoja, kuvia ja värejä? Muodostatko omia lauseita, missä käytät uusia sanoja ja opeteltavia kielioppiasioita? Aikaahan muistiinpanojen ja miellekarttojen tekemiseen menee, mutta siihen käytetty aika ei mene hukkaan. Jos vielä puhut muistiinpanosi ääneen ja selität asiat itsellesi suullisesti, asia jää vielä paremmin mieleen, koska tällöin saat opin kirjoittamisen, näkemisen, puhumisen ja kuullun kautta.

Jos tuntuu hassulta puhua ääneen itsekseen, voit esim. parin kaverin kanssa muodostaa ”opiskelutiimin”, ja jokainen teistä voi selittää esim. yhden kielioppiasian muille suullisesti omien muistiinpanojensa avulla. Kavereilta saattaa oppia todella hyvin, ja kun itse joutuu selittämään asioita toisille, samalla oppii itsekin.

Oppia voit muutenkin kuin pänttäämällä

Oppimisen ei aina tarvitse tapahtua kirjojen kautta tai paperille kirjoittamalla. Netistä löytyy vaikka miten paljon hyviä sanasto- ja kielioppiharjoituksia (katso Nettilinkit). Tehokkaita tapoja oppia ovat myös musiikki ja telkkariohjelmat.

Englantiahan esiintyy muutenkin jokapäiväisessä elämässä – kauppojen hyllyillä näkee englantia muropakettien ja ananaspurkkien kyljessä, samoin käyttöohjeissa, mainoksissa…

Katso muut Abikurssin osiot täältä.

Advertisements

Kiitos kommentistasi! Sähköpostiosoite ei tule julkisesti näkyville eikä sitä jaeta ulkopuolisille.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: